lieverlucht lucht geeft ruimte

over mij

Ik ben Ivonne en mijn interesse in de adem gaat terug naar mijn studietijd tijdens mijn opleiding tot arts en later longarts, maar is pas de afgelopen twee jaar echt tot leven gekomen.

Ik begon me te verbazen over hoe mensen met dezelfde slechte longfunctie een zo verschillende inspanningstolerantie konden hebben. Over hoe mensen met astma blijvend kortademig waren zonder aantoonbare ontsteking. En ook over de mensen met longcovid, waarvan diegene die beter werden vooral aan de slag waren met holistische zaken waaronder, juist, de adem.

Ik merkte dat ik de werking van zogenoemde ‘pufjes’ lang overschat had, en de kracht van adem onderschatte. En ik begon ook in te zien dat we wellicht een heleboel mensen niet op het spreekuur zouden zien als ze zouden weten wat ze voor zichzelf zouden kunnen betekenen; als ze nou eens wisten hoe ze hun adem óók kunnen inzetten.

En wat als we kinderen al zouden leren wat een wondermooi middel die adem is, en hoe zij die kunnen gebruiken om goed voor zichzelf te zorgen: ik ben ervan overtuigd dat we dan in de toekomst veel minder chronisch zieken zouden hebben.

En daar begon mijn pad richting het ademwerk: ademen bij klachten, ter voorkoming van klachten, ter vergroting van focus, en om die prachtige kleine mensjes tot zelfbewuste volwassenen te laten uitgroeien. Lieverlucht was geboren!